national park
ilustration
6/96

Flamingos

Phoenicopterus roseus

Južna regija

O ptici: Flamingos je ptica bijele boje sa nijansama roze, crvenim pokrovima krila i crnim ljetnjim perima. Noge su im potpuno roze, kao i kljun, osim vrha koji je crn. Mladi su sivosmeđe boje i rozu boju dobijaju tek nakon druge godine života.

Prepoznaju se i po stajanju na jednoj nozi, a to čine jer im noge nijesu pokrivene perjem, pa tako kontrolišu kontakt sa vodom i sprečavaju gubitak tjelesne temperature. Flamingosi su veoma oprezni, kreću se i hrane u velikim jatima što im omogućava da se zaštite od predatora. Hrane se tako što kljunom zahvataju vodu i ispuštajući je, zadržavaju male organizme i plankton sa dna. Ovaj proces prehrane se naziva filtriranje. Omiljena hrana ovih jedinstvenih ptica su račići zahvaljujući kojima dobijaju čuveni rozi pigment.

Dužina: 160-180 cm

Raspon krila: 270-320 cm

Gdje se može vidjeti u Crnoj Gori: Ulcinjska solana je mjesto gdje se najčešće mogu vidjeti kod nas, a rjeđe na području Tivatskih solila i Skadarskog jezera.

Zanimljivo:  Flamingosi hrane svoje mlade ptičjim mlijekom koje je crveno kao krv. Kako se to dešava? Zov tića u mozgovima roditelja stimuliše oslobađanje prolaktina, od kojeg ćelije u grlu roditelja otiču i ispuštaju mlijeko. U procesu laktacije flamingosi gube boju, tako da do prestanka dojenja, perje ovih egzotičnih ptica postaje gotovo potpuno bijelo.
Pogledajte fotografiju:
© EUIC 2020. All rights reserved.
Made withby fleka