O nama

Zdravo,

Drago nam je što ste se pridružili našoj kampanji „I ja sam sa vama“. Dozvolite da vam u naredna tri minuta objasnimo kako je ona i nastala. Da bi to uradili, moramo se vratiti nekoliko koraka unazad.

Evropska unija odlučila je da krene u najozbiljniju borbu sa klimatskim promjenama do sada. Zato je kreirala jedinstvenu strategiju održivog razvoja za 21. vijek, koja se zove Green Deal (Zeleni sporazum). Predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen je to jednostavno objasnila - ovaj dokument predstavlja strategiju za rast koji daje više nego što uzima.

„Evropski Zeleni sporazum pokazuje kako da promijenimo naš način života, rada i proizvodnje, tako da živimo zdravije i svoje poslovanje učinimo inovativnim. Odlučni smo da uspijemo zbog ove planete i života na njoj – zbog prirodnog nasljeđa Evrope, biodiverziteta, naših šuma i mora. Pokazujući ostatku svijeta kako da bude održiv i konkurentan, možemo ubijediti ostale zemlje da krenu sa nama. Svi možemo biti uključeni u tu promjenu i od nje imati koristi“, poručila je predsjednica Evropske komisija prilikom predstavljanja ovog dokumenta.

Glavni cilj je da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent, odnosno, da u potpunosti ukine emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Zvuči nevjerovatno, zar ne? Postavila je jasne i ambiciozne ciljeve u oblastima sprječavanja klimatskih promjena i zagađenja, razvoja energije i zaštite biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. O svemu tome detaljnije možete pročitati ovdje, jer je sada već vrijeme da objasnimo kakve veze ima naša kampanja u Crnoj Gori sa ovom pričom.

Upravo je zaštita biodiverziteta jedan od stubova Evropskog Zelenog sporazuma. A raznolikost u prirodi možemo sačuvati samo ako zaštitimo već ugrožene životinje i biljke. Zato je cilj naše kampanje da vam približi zaštićene vrste, kako bi ih bolje upoznali i razumjeli i zbog čega je njihovo očuvanje važno za sve nas. Odabrali smo 54 vrste među brojnim koje su zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala Evropska unija. Crna Gora će postati dio te mreže kada pristupi EU, zbog čega već sada priprema predloge područja, biljaka i životinja koje treba uvrstiti. Podatke o zaštićenim vrstama pripremili smo u saradnji sa našim partnerima: Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centrom za zaštitu ptica i Crnogorskim društvom ekologa.

Pripremili smo zanimljive ilustracije, fotografije i tekstove o mrkom medvjedu i divokozi, flamingosu i tetrijebu, dobrom delfinu i zlatnom koralu, lincuri i puzavom zvončiću, vilinom konjiću i tigrastom medonji, riječnoj kornjači i leopard smuku i mnogim drugim važnim, ali ugroženim vrstama koje treba da sačuvamo.

Saznajte zašto je svraka jedna od najinteligentnijih ptica, da li čiopa ikada odmara, šta je to crveni sunđer, kako je kompas meduza dobila ime, da li je pčelica insekt ili nešto drugo, može li gekon biti vaš kućni ljubimac i da li je mali potočar zaista slijep ili jedan obični leteći mali miš.

I na kraju se možda pitate, a ko smo to mi? Potpisujemo se kao Evropska unija u Crnoj Gori, koju zajedno čine Delegacija Evropske unije u Crnoj GoriiEU info centar. Naša misija je da promovišemo, uvodimo i štitimo evropske vrijednosti, pripremajući Crnu Goru da sjutra postane punopravna EU članica. Pomozite joj u tome, tako što ćete čuvati zaštićene vrste. Istražite naš sajt i saznajte koje.


© EUIC 2020. All rights reserved.
Made withby fleka