national park
ilustration
7/75

Suri orao

Aquila chrysaetos

Sjeverna regija

Centralna regija

Južna regija

O ptici: Suri orao je impozantna ptica i naša najveća grabljivica za koju je poznato da se, bez problema, obrušava i na mnogo jači i krupniji plijen od sebe, poput divokoze. Ime je dobio po glavi zlatne boje koja s godinama postaje sve izraženija. Kao kod većine grabljivica, ženka je krupnija. Mladi se razlikuju od starijih po bijelim flekama po sredini krila i po unutrašnjem dijelu repa. Ovaj iskusan i hrabar lovac se može pohvaliti moćnim “oružjem” - kandžama koje su dužine od 4,5 cm do 6,3 cm. Osim za lov, koristi ih i za pravljenje gnijezda od granja koja mogu biti impozantne veličine, čak i do nekoliko metara. Nažalost, kod nas je ugrožen trovanjem i krivolovom. Prema posljednjim istraživanjima, procjenjuje se da u Crnoj Gori ima od 41 do 67 parova.

Raspon krila: 190-225 cm

Dužina: 80-93 cm

Gdje se može vidjeti u Crnoj Gori: Kanjon Morače sa okolnim planinama, Durmitor sa okolnim kanjonima, Lovćen sa Paštrovićima, Orjen, Piva, Vojnik sa dolinom Bukovice.

Zanimljivo: Ova vrsta se sigurno može pohvaliti uspješnim i dugim emotivnim vezama, zato što značajna većina parova ostaje skupa godinama. Svoj emotivni odnos “proslavljaju” u februaru, kada u vazduhu izvode akrobatske letove, poznate i kao “svadbeni ples”. Ovo je način da najave sezonu gniježđenja, ali i da obilježe teritoriju.

Pogledajte fotografiju:
© EUIC 2020. All rights reserved.
Made withby fleka