national park
ilustration
Centralna regija / Planinski kotrljan
2/75

Planinski kotrljan

Eryngium alpinum

Sjeverna regija

Centralna regija

O biljci: Planinski kotrljan je visoka, snažna, bodljikava biljka Alpa i Dinarida zbog čega se i naziva “kralj planina”. Planinski kotrljan je veoma upečatljivog izgleda zbog svojih modroplavih bodljikavih listova čije se boje poigravaju i stvaraju uvijek drugačije nijanse. Njegove jajolike cvjetne glavice, u boji ametista sa bodljikavim perjastim omotačem, grade čičkolike zajednice, jasno uočljive među travama i kamenjem.

Stanište: Uspijeva na vlažnom zemljištu, u zajednicama visokih zeleni na padinama viših planina, a može se naći i u zajednicama sa borom krivuljem, kao i na kamenitim planinskim travnjacima i uz rubove vrtača.
Gdje je možemo vidjeti kod nas: Kod nas se može naći na lokalitetu Crvena stijena na Durmitoru, u Štirnom dolu na planini Lola, u Jelovici na Bjelasici, Piperskoj Lukavici, kao i u Ječmenom dolu na Sinjajevini.

Vrijeme cvjetanja: Tokom kasnog ljeta.
Zanimljivo: Nekada su pastiri iskopavali i sakupljali planinski kotrljan, kako bi ga mogli prodati planinarima koji su ga kupovali zbog njegove iznimne ljepote.
Pogledajte fotografije:
© EUIC 2020. All rights reserved.
Made withby fleka