national park
ilustration
Ptice / Pelikan
2/10

Pelikan

Pelecanus crispus

Južna regija

O ptici: Simbol Nacionalnog parka Skadarsko jezero je težak i do 12 kilograma i uglavnom se hrani ribom. Njegovo perje je bijelo sa sivkastom nijansom, dok je obod krila taman. Odlikuje ga dugačak vrat i žuta prsa. Kljun je, takođe, dugačak sa prepoznatljivom elastičnom kožnom kesom na donjem dijelu, koja u sezoni gniježđenja postaje narandžasta. Prepoznatljiv je po kresti na vrhu glave.

Dužina: 120-145cm

Raspon krila: 140-170cm

Gdje se može vidjeti u Crnoj Gori: Nacionalni park Skadarsko jezero, Ulcinjska solana, Šasko jezero i rijeka Bojana.

Zanimljivo: Sezona gniježđenja pelikana kreće od kraja decembra, kada snesu dva ili tri jajeta. Na gnijezdu ravnopravno i bez prekida sjede i mužjak i ženka. U tom periodu, veoma je važno ne uznemiravati pelikane, jer uplašene ptice mogu naglo uzletjeti i tako polomiti jaja.

Iako prilično bržljivi i jednako raspoređeni u roditeljskim zaduženjima, pelikani se suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Naime, oni se prirodno gnijezde na plutajućim ostrvima koja usljed podizanja i spuštanja nivoa vode često bivaju uništena. Kako bi se populacija ove vrste očuvala, prije pet godina su postavljeni prvi vještački splavovi za gniježđenje i broj jedinki se od tada uvećao sa 10 na 270.

Pogledajte fotografiju:
© EUIC 2020. All rights reserved.
Made withby fleka